30.11.2016 Jaakko Ojanen

Innovaatiosetelin käyttö Horisontti 2020 hankkeen valmistelussa

Monia on askarrattunut miten innovaatioseteli soveltuu Eu:n rahoittaman Horisontti 2020 puiteohjelman rahoitushakemuksen valmisteluun.

Kerrataanpa alkuun vähän mistä on kyse:

  • Innovaatioseteli on n. 5000€ kertaluontoinen avustus ulkopuolisten asiantuntijapalveluiden hankkimiseen
  • Horisontti 2020 on Euroopan komission puiteohjelma, josta yritykset ja organisaatiot voivat hakea innovaatiorahoitusta
    • Pk-yrityksiä houkuttelee erityisesti SME-instrumentti, josta yritys voi saada jopa 2 miljoonaa euroa innovaationsa kaupallistamiseen
    • Rahoitusta haetaan kirjallisella hakemuksella, jonka valmisteluun kannattaa käyttää huomattavasti resursseja. Omaa ideaansa ei nimittäin pääse pitchaamaan eikä lisätietoja voi toimittaa arviointiprosessin ollessa käynnissä, eli koko arviointi tapahtuu siis vain kirjallisen hakemuksen pohjalta.
    • Kilpailu on todella kovaa, sillä keskimäärin alle 10% hakemuksista johtaa rahoitukseen

Innovaatioseteli ja Horizon 2020

Tekesin avustuksia on voinut aikasemminkin käyttää suurien yhteistyöhankkeiden valmisteluun, mutta SME-instrumentti on usein rajattu tuettavan toiminnan ulkopuolelle. Nyt innovaatiosetelin myötä tähän näyttäisi tulevan muutos.

Risto Lustilan (Tekesin innovaatiosetelin tuotepäällikkö) kanssa käydyn lyhyen keskustelun perusteella yritykset voivat käyttää innovaatiosetelinsä myös SME-instrumentti osallistumisen valmisteluun, kunhan se liittyy innovaatiotoimintaan. Saman suuntaisen kommentin sain myös Tredean innovaatioseteli asiantuntijalta Jukka Reunavuorelta. Eli heidänkään mielestä mitään selkeää estettä setelin käyttämiselle SME-instrumentti hakemuksen valmisteluun ei ole.

Molemmat painottivat myös sitä, että innovaatioseteli on nyt testivaiheessa oleva rahoitusmuoto ja tästä syystä setelin käyttökohteita ei näin alkuun pyritä turhaan rajaamaan.

Innovaatioseteli ja Horizon 2020 pariutuvat siis hyvin yhteen. Seteleitä voi näillä näkymin käyttää:

  • sekä isojen yhteistyöhankkeiden valmisteluun
  • että myös SME-instrumentti osallistumiseen

Nämä on oikein mukavia uutisia! Kun hakemuksen valmisteluun saadaan avustuksen turvin hankittua ulkopuolista näkökulmaa ja osaamista, saadaan suomalaisten yritysten osallistumishalukkuutta sekä onnistumistodennäköisyyttä varmasti nostettua.

 

Autamme sinua hakemaan yritystukea - 100% rahoitustakuu!

Kerro meille tilanteestasi ja me kerromme veloituksetta kuinka sinun kannattaa edetä!