13.10.2016 Jaakko Ojanen

Hyviä huomioita Tredean innovaatiosetelistä

Innovaatioseteli Tampere - infotilaisuus pidettiin Mediapoliksella

Innovaatiosetelistä kiinnostuneet palveluntarjoajat kohtasivat Mediapoliksella

Tampereen Mediapoliksella pidettiin keskiviikkona 12.10 innovaatiosetelin infotilaisuus. Tällä kertaa tilaisuus oli suunnattu lähinnä palveluntarjoajille.

Päällimmäisenä pointtina painotettiin, että innovaatioseteli on nyt julkaisun yhteydessä pilotointivaiheessa. Takana tässä on ”fail fast”-tyylinen ajattelu, eli tuupataan innovaatioseteli siis nopeasti ulos mahdollisimman vähällä byrokratialla, jonka jälkeen testataan, parannettaan ja muokataan tarvittaessa. Ei siis koiteta ennakoida ihan jokaista mahdollista viilausta vaativaa kohtaa, vaan ratkotaan niitä sitten pilotoinnin aikana.

Kunhan homma saadaan käyntiin, niin palaute sekä palveluntarjoajilta että hakijoilta tulee olemaan isossa roolissa.

Hyviä huomioita Tredean innovaatiosetelistä

Tilaisuuden parasta antia oli katsomosta heitetyt keskustelun avaukset, joiden seassa oli hyviä pointteja mm.

  • alv-osuuden sisällyttämisestä seteliin,
  • ”ryhmä”seteleistä
  • sekä setelien hakuaikataulutuksesta

Arvonlisävero ja sen sisällyttäminen seteliin

Poiketen Tekesin innovaatiosetelistä, näillä näkymin alv-osuus ei sisälly seteliin. Suomeksi tämä siis tarkoittaa sitä, että setelin käyttäjä maksaa aina alvin palveluntarjoajalle. Esim. jos seteli on suurudeltaan 5000€, niin palveluntarjoajan lasku on alvin verran eli 1200€.

Päänvaivaa tämä voi aiheuttaa mikroyrityksille, sillä kyseessä voi olla suhteellisen iso kuluerä, vaikka se käytännössä onkin vähennettävissä verotuksessa. Mutta eniten harmaita hiuksia tämä alv-menettely aiheuttaa niille, joilla ei ole arvonlisäveron vähennysoikeutta.

Tähän liittyen seteliä mainostetaan hieman harhaanjohtavasti 100% avustuksena, mikä ei siis ihan aina tule toteutumaan. Tilaisuudessa annetun palautteen perusteella, tähän ollaan tekemässä muutosta ja kommunikaatiota viilamassa parempaan suuntaan – mukava nähdä näin joustavaa toimintaa!

Yritysryhmille suunnatut palvelupaketit ovat mahdollisia

Palveluntarjoajat voivat tarjota palvelupaketteja, jotka vaativat toteutuakseen useamman yrityksen (esimerkkinä vaikkapa parin päivän koulutustilaisuus aiheesta X, joka auttaa yrityksiä innovaatiotoiminnassa). Näissä palveluntarjoajalta vaaditaan aktiivisuutta ja tirehtöörin roolia, jotta ryhmä varmasti saadaan kasaan ja palvelu toteutettua suunnitellusti.

Setelien hakuaikataulua voidaan porrastaa

Innovaatioseteli on ”first come, first served” tyylinen avustus – ja ainakin ensivuodelle on suunnitteilla on, että haku tapahtuisi useammassa erässä (kuitenkaan mitään virallista tästä ei vielä ole sovittu). Tällä koitetaan siis varmistaa, ettei koko vuoden setelibudjetti pala heti alkuvuodesta.

Tässäpä mielenkiintoisimmat pointit, joita omaan korvaan tarttui. Niinjoo, ja muistutuksena setelin hakijoiden puoli aukeaa marraskuun alussa!

Autamme sinua hakemaan yritystukea - 100% rahoitustakuu!

Kerro meille tilanteestasi ja me kerromme veloituksetta kuinka sinun kannattaa edetä!