30.12.2014 Jaakko Ojanen

Leader rahoitus

Mitä Leader rahoitus on?

Leader rahoitus

Leader-toimintaryhmät eli maaseudun kehittämisyhdistykset. (Kuva Leader Suomi sivulta)

Suomessa toimivat Leader toimintaryhmät eli maaseudun kehittämisyhdistykset ovat tärkeitä paikallisen toiminnan rahoittaja. Suomessa kyseisiä yhdistyksiä toimii 56 kappaletta. Yhdistykset pyrkivät edistämään paikkakuntien toimintaa neuvonnan, toiminnan sekä hanke rahoituksen muodossa. Yleisesti Leader rahoitus voi kohdistua yleishyödyllisiin ja elinkeinotoimintaa edistäviin hankkeisiin sekä yritystukiin. Kokonaisvaltaista listaa mahdollisesti rahoitettavista hankkeista on tähän hankala eritellä, sillä jokainen ryhmä/yhdistys toimii itsenäisesti valiten oman strategiansa ja rahoitettavat hankkeet.

Esimerkkinä tästä linkistä pääsee vilkaisemaan hieman millaisia yritystukia aikasemmalla ohjelmakaudella (vuosina 2007-2013) on rahoitettu Hämeenlinnan seudulla Linnaseutu ry:n puolesta. Listasta huomaa, että rahoitettavien hankkeiden kirjo on moninainen.  Mielenkiintoista usean yrityksen kannalta on myös se, että  investoinnit lukeutuvat tukien piiriin. ELY-keskukset, jotka ovat aikaisemmin toimineet suurinakin investointien rahoittajina, ovat monilla alueilla vieneet pääpainoa pois investointituista ja jakavat rahoitusta lähinnä yritysten muihin kehittämistoimenpiteisiin. Varsinkin pk-yritykset tulevat jatkossa kääntymään investointeihin liittyvissä yritystuissa Leadereiden puoleen, mikäli vain sijoittuvat maaseutualueelle.

Myös yhdistyksille on tarjolla hanke rahoitusta, tästä pääsee vilkaisemaan Linnaseutu ry:n listaa rahoitetuista yhteisöllisistä hankkeista.

Leader rahoitus vuosina 2014-2020

Rahoitussummat kyseiselle vuosille ovat jo pääosin selvillä, mutta ohjelmakauden varsinainen starttaus häämöttää vieläkin tulevaisuudessa, vaikka vuosi vierähtää jo 2015 puolelle. Koska ohjelmakausi ei ole alkanut, niin tällä hetkellä rahoitusta ei ole vielä jaettavissa. Pääsyynä viivästykseen on, että dokumentti jos toinenkin pitää hyväksyttää Eu:lla, joka on yksi suurimmista Leader-toiminnanrahoittajista. Tarkkaa aikaa ohjelmakauden aloitukselle ei ole annettu, mutta sen odotetaan alkavan kevään 2015 aikana.

Kirjotushetkellä osa Leader yhdistyksistä on jo julkaissut uuden toimintasuunnitelmansa vuosille 2014-2020, joista saa osviitta millaisia hankkeita tulevaisuudessa rahoitetaan. Jatkossa kilpailu rahoituksesta tulee kovenemaan rajallisten määrärahojen takia, tästä johtuen rahoitettavien hankkeiden/hakemuksien tulee olla aina vain vaikuttavempia ja vastata hyvin alueen toimintastrategiaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Autamme sinua hakemaan yritystukea - 100% rahoitustakuu!

Kerro meille tilanteestasi ja me kerromme veloituksetta kuinka sinun kannattaa edetä!