14.1.2015 Jaakko Ojanen

Mavi – Yritysten investointituki

Investointituki maaseudulle sijoittuville yritykselle

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma vuosille 2014-2020 sai joulukuussa hyväksynnän EU:n virkamiehiltä ja ohjelman alaisten yritystuki hakujen odotetaan käynnistyvän huhtikuussa 2015. Tätä onkin jo odotettu sillä ohjelmakausi on pyörinyt jo reilun vuoden, mutta tukia ei ole voinut hakea. Ikävää tästä odottelusta tekee sen, ettei pk-yritysten investointeihin ole voinut hakea avustusta käytännössä mistään.

Onnekis tästä odottelusta on seurannut myös jotain positiivistakin, nimittäin jatkossa hakeminen, raportointi ja hyväksyttyjen hankkeiden maksatus tapahtuu sähköisesti Hyrrä-verkkopalvelussa. Ei siis enää fyysisten lomakkeiden täyttelyä ja lähettelyä! Yleisesti hakemuksen täyttäminen Hyrrässä on suhteellisen helppoa. Kompastuskiveksi useimmiten nousee hankesuunnitelma. Hyvän hankesuunnitelman tekeminen vaatii hakijalta alueellisten strategioiden tuntemista ja kykyä linkata suunnitteilla oleva hanke näihin. Rahoitushakemukset käyvät läpi arviointiprosessin ja koska käytössä olevat varat ovat rajalliset, vain parhaat ja vaikuttavimmat rahoitetaan. Argumentaation pitää siis olla kunnossa.

Ainut investointituki pk-yrityksille!

Huhtikuusta lähtien (Mavin arvio) maaseutualuille sijoittuvien yritysten on mahdollista hakea avustusta investointeihin sekä uuden yritystoiminnan perustamiseen. Investointituki on tarkoitettu mm. rakentamiseen ja koneiden hankintaan. Perustamistuki on taas uusi tukimuoto, jota myönnetään aloittavan yrityksen liiketoiminnan käynnistämiseen.

Pk-yritykselle tämä on oikeastaan ainut varteen otettava keino hankkia investointiavustusta, sillä vaikka ELY-keskuksilta haettavaa kehittämisavusta on nimellisesti mahdollista hakea, on sen myöntämiseen liittyviä ehtoja kiristetty huomattavasti. Esimerkiksi Pirkanmaalla ELY-keskus ei myönnä investointi avustusta enää ollenkaan.

Vaikka haku aukeaa huhtikuussa, kannattaa päätöstä varautua odottamaan aina syksyyn asti. Itse toimenpidettä ei välttämättä tarvitse siirtää hamaan tulevaisuuteen, sillä yritystukiin liittyvän hankkeen saa aloittaa omalla riskillä hakemuksen jättämisen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Autamme sinua hakemaan yritystukea - 100% rahoitustakuu!

Kerro meille tilanteestasi ja me kerromme veloituksetta kuinka sinun kannattaa edetä!