20.10.2016 Jaakko Ojanen

Rahoittaako Tekes nykyään peliyrityksiä?

tekes peli rahoitus ja skene

Tekesin Skene – Games Refueled tuki pelialan kehittymistä

Tottahan toki. Vuosien aikana Tekesin asiakkaina ovat olleet alan isot nimet, kuten Supercell ja Remedy, sekä myös pienemmät puurtajat, kuten vaikkapa tampereelta ponnistava Colossal Order. Rahoitettuja yrityksiä löytyy siis kokoon ja ikään katsomatta.

Tekes on ollut aktiivisesti tukemassa suomalaista pelialaa jo vuosikymmenen ajan. Aikanaan rahoitusta oli saatavilla lähinnä peliteknologian kehittämiseen, mutta painoa on viety koko ajana oikeaan suuntaan ja myös pelinkehitysprojektit ovat päässeet parrasvaloihin.

Skene-ohjelma vauhditti pelialan kehittymistä

Viime vuonna päättynyt Skene ohjelma keskittyi suomalaisen pelialan kehittämiseen ja tulokset olivat Tekesin tiedotteen mukaan erittäin positiivisia. Tulosraportin mukaan:

 • Tekes rahoitti yrityksiä ohjelman aikana vajaalla 30 miljoonalla eurolla ja jokainen sijoitettu euro on tuonut takaisin 6-24 euroa
 • Ohjelman aikana heräteltiin myös pääomasijoittajia, peliyritykset keräsivät noin 70 miljoonaa euroa yksityisiltä tahoilta.

Nämä luvut jättävät pelialasta todella positiivisen kuvan ja näyttää siltä, että pelialan kehittämiseen kannattaa panostaa edelleenkin.

Elämä Skenen jälkeen – Tekes peli rahoitus jatkuu

Vaikka Skene ohjelma onkin jo taputeltu, ei pelialan kehittämistä ole missään nimessä unohdettu. Parhaille projekteille löytyy aina rahoitusta alaan katsomatta.

Nykyään pelialan yrityksille on tarjolla samat rahoituskanavat kuin kaikille muillekin, vaikka erillistä peli-ohjelmaa ei tällä hetkellä pyörikään. Suomalaiset peliyritykset, jotka kehittävät uusia tuotteita ja palveluja kansainvälisille markkinoille,  voivat hakea rahoitusta mm:

 • uusien markkinoiden selvittämiseen ja testaamiseen,
 • tuote-/teknologiakehitykseen
 • sekä kaupallistamisen nopeuttamiseen

Tekes peli rahoitus voi kattaa osan pelinkehitysprojektin kustannuksista, joko avustuksella tai lainalla. Tämä riippuu pitkälti suunnittellun projektin sisällöstä. Kokeilevaa ja testaavaa kehittämistä voidaan rahoittaa avustuksella, kun taas isoihin kehitysprojekteihin tarjotaan pääsääntöisesti lainaa.

Mistä aloitan? – Rahoituksen hakijan To-do-lista

Jos hamuat Tekesin asiakkaaksi, niin tässä on lyhyt to-do lista:

 1. Laita yritys pystyyn, rahoitusta varten tarvitset Y-tunnuksen
 2. Kerää tiimi kasaan ja valmistaudu perustelemaan tiimin osaaminen
 3. Hio liiketoimintasuunnitelmasi kuntoon, jos et paperilla, niin pidä se ainakin kirkkaana mielessä – tämä auttaa tosi paljon rahoitushakemuksen laadinnassa
 4. Varmista, että yrityksellä on omaa rahaa. Tekesin avustukset kattavat maksimissaan 75% suunnitellun projektin kuluista, loput pitää löytyä omasta takaa
 5. Valmistaudu kuvaamaan liikeideasi/projektisi rahoitushakemuksessa
 6. Think big! Älä tyydy nappikauppaan – kun suuntaat katseet projektin vaikutuksiin, niin ole kunnianhimoinen (…mutta älä kumminkaan rehellisyyden kustannuksella)

Ja muista, Tekes ei suinkaan ole ainoa julkisenrahoituksen tarjoaja 😉

 

Autamme sinua hakemaan yritystukea - 100% rahoitustakuu!

Kerro meille tilanteestasi ja me kerromme veloituksetta kuinka sinun kannattaa edetä!