17.6.2014 Jaakko Ojanen

Uusi yritystukilaki 2014

Uudistukset yritystukiin

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) uusi rahoituskausi starttaa 1.7.2014. Samalla voimaan astuu uusi yritystukilaki. Miten nämä vaikuttavat pk-yritysten yritystukiin?

EAKR linjaukset

Tavoitteeet joita ohjelmakaudella pyritään toteuttamaan ovat jälleen suuria kokonaisuuksia. Tavoitteet tiivistettynä:

  1. Pk-yritysten kilpailukyvyn parantaminen mm.
  • luomalla uutta liiketoimintaa
  • edistämällä yritysten kasvua ja kansainvälistymistä
  • edistämällä pk-yritysten energiatehokkuutta
  1. Uuden tiedon ja osaamisen tuottamisen ja hyödyntämisen lisääminen mm.
  • yritysten innovaatiotoimintaa vahvistamalla tai
  • uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittämisellä

Kaikkien toteutettavien hankkeiden on jotenkin, liityttävä yllä mainittuihin toimenpiteisiin. Onneksi linjaukset ova melko kattavia, joten hankkeiden linkittäminen niihin ei ole hankalaa.

Uudistunut yritystukilaki

Päällimmäinen muutos yritystukiin kohdistuvassa laissa on niiden suurempi kohdentuminen pk-yritysten toiminnan kehittämiseen. Varsinkin kasvua ja kansainvälistymistä halutaan tukea entistä enemmän.

”Tämän lain tarkoituksena on edistää taloudellista kasvua, työllisyyttä sekä muita elinkeinopoliittisia tavoitteita myöntämällä avustuksia erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten käynnistämistä, kasvua ja kehittämistä edistäviin hankkeisiin.” Finlex, 9/2014

Uudistuksen myötä ELY:n jakamat yritystuet tiivistyvät todennäköisesti kahteen tukimuotoon. Tiivistyksen avulla pyritään pienentämään hallintokustannuksia ja helpottamaan hakua.

Tukimuodot:

Lakimuutos aiheuttaa yritystukien hakemisessa katkoksen ja ELY on arvioinut, että järjestelmä palaa käyttöön elokuun puolivälin jälkeen. Tämän jälkeen pitäisi ELY-keskuksilta saada päivitetyt rahoituslinjaukset, sillä vanhat eivät ole enää voimassa. Vaikka virallisia päivityksiä ei vielä ole saatavilla, antavat vanhat linjaukset osviittaa. Nyt kannattaakin käyttää aika hyväksi ja aloittaa hankesuunnitelman valmistelu.

Tagged: , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Autamme sinua hakemaan yritystukea - 100% rahoitustakuu!

Kerro meille tilanteestasi ja me kerromme veloituksetta kuinka sinun kannattaa edetä!